Német nemzetiségi napközis táborok - 2015

Német nemzetiségi napközis tábor felső tagozatosoknak

2015. 06. 29–től 07. 03-ig a Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület szervezésében német nemzetiségi projekt-héten vett részt 15 felsős (5.-6. osztályos) tanuló. A napközire főleg a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolából volt érdeklődés, de a Baka és a Babits iskolából is jelentkezett néhány tanuló.

A nyári tábor keretén belül, melyet a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatott, a diákok ellátogathattak Somberekre és Nagymányokra, ahol egy-egy teljes napot tölthettek el, és a német nemzetiség hagyományaival, szokásaival, életmódjával, gasztronómiájával fejleszthették tovább ismereteiket. Ezek mellett német nyelvtudásukat is bővíthették, hisz a két nap összegyűjtött információiból, ismereteikből egy prezentációt készítettek a projekt-hét zárására németül. Ezenkívül munkájukat mindannyian egy-egy fényképekkel ellátott plakáttal egészítették ki. Természetesen nem maradtak el a szóbeli nyelvi fejlesztések és a nyelvi játékok sem. Programjaink között a Dienes iskola hajdani igazgatói (Farkas Pálné és Vitéz Zsolt) is tartottak foglalkozást a szorgalmas diákoknak, valamint a diákok német színházi előadást is megtekinthettek.

A tábor utolsó délutánján a gyerekek tudásban és néprajzi ismeretekben gazdagabban térhettek haza.

1. kép 2. kép 3. kép 4. kép 5. kép

Német nemzetiségi napközis tábor alsó tagozatosoknak

2015. 07. 06-tól 07. 10-ig alsó tagozatos tanulók a szekszárdi Dienes és a Baka iskolából, nagycsoportos óvodások a Wunderland óvodából igen szép számban vettek részt a nyári hagyományőrző napközis táborban, melyet a Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület szervezett. A nyári tábort a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta.

A pedagógusok nagyon gazdag programmal színesítették meg a gyerekek nyári szünetét. Ellátogathattak a nagymányoki tájházba, ahol a tájház megismerése mellett német nemzetiségi táncház, kézműveskedés is helyet kapott. Megismerkedhettek az „Ulmer Schachtel” történetével, amit Kakasdon meg is tekinthettek, majd papírból meg is hajtogathatták. Sütöttek sváb süteményeket, gyakorolták a német nyelvet játékosan, német színházi előadást nézhettek, ellátogathattak Tolnára a kékfestő műhelybe, majd a gyerekek is készíthettek maguknak kékfestő könyvjelzőt.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Egész heti szorgos munkájukért az utolsó nap oklevelet kaptak.

1. kép